Кръщение

 

Същността на тайнството Кръщение.

 

КръщениеАко се питате, защо хората се кръщават, то трябва да започнем историята от времето, когато Бог е създал света и хората. Кръщенето е първото тайнство, което приобщава към християнството всеки човек, пожелал да влезе в редиците на вярващите.

Какво се случва по време на кръщението?

Думата "кръщение" (на гръцки "vaptisis") означава "потапяне".

Основният ефект на кръщението е потапяне на кръстения три пъти в купела със свещена вода в името на Отца, Сина и Св. Дух, която също символизира трите дни престой в гробницата на Христос, последвана от възкресение.

Така кръстения повтаря начина, по който Христос е умрял, само за да възкръсне. Чрез тайнственото кръщение човек се отказва от Сатана и се съединява с Христа, да стане член на Църквата. Кръстеният младенец се очиства от греха на родителите си, а ако е възрастен от – от първородният грях и от греховете, натрупани до кръщенето.

Преди потопяването във водата свещеникът миропомазва кръщавания, като прави малки кръстчета на челото, гърдите ръцете му с осветен елей. Така се освещават ума,чувствата и волята му.

Ако се кръщава бебе, то кръстниците стават отговорни за християнското образование на детето, така че ние винаги съветваме родителите да направят своя избор съзнавайки тези отговорности. Приятелят ви, който се съгласи да стане кръстник, трябва да знае, че носи отговорност за детето, което кръщава. Той става негов кръстник и започва да се счита за духовен баща. Заедно с родителите той се грижи за кръщелника си и се задължава да го напътства в праведен живот. Желаещите да бъдат кръстници трябва да са източно православни християни и да са кръстени.

 

Подготовка за Кръщенето

 

КръщениеЕкипът на Event Surprises ще ви помогне да подготвим всичко необходимо за кръщенето на вашето бебе и дете. Предлагаме ви пълна организация и консултация, като започнем от избора на ден, преминем през подготовката и стигнем до насладата от самия празник. Избирайки нас, вие избирате спокойствие, прецизност и индивидуален подход. Ние ще се съобразим напълно с Вашето виждане, но същевременно деликатно ще ви напътстваме по пътя към светото тайнство.

 

 

Необходими дрешки и аксесоари за кръщенето:

Кръщение от родителите:

1. голяма бяла хавлия

2. бяла кърпа за лице

3. сапун за извършване на ритуала

4. погача, бонбони и сладкиши

от кръстника:

1. малко златно или сребърно кръстче

2. нови празнични дрехи

 

Тайнството Кръщение се извършва само веднъж и затова е неповторимо, като раждането на човека.